miércoles, 21 de mayo de 2014

EXCURSIÓN ALCALA DE XIVERT



PROPUESTA DE EXCURSION (visita guiada) PARA EL SÁBADO 24        POR LA RECUPERACIÓN DE LA MEMORIA HISTÓRICA
    VISITA A LA LINEA DEFENSIVA EN ALCALA DE XIVERT
 
         SE HA QUEDADO A LAS 8:30 EN EL KIOSCO OKAPI CENTRO COMERCIAL COLINAS

 
Se saldrá de San Antonio a las 8,30 para llegar a la estación de  Alcala de Xivert y de allí al río San Miquel desde donde se realizará la excursión. Quién lo desee previo aviso podrá quedarse a comer a partir de las 14:00 en un restaurante próximo convenido.
 
La que visitarem era la segona línea de defensa manada construir pel coronel Leopoldo Menéndez, Anava per Alcalà de Xivert, les Coves de Vinromà, Albocàsser(Monte Gordo)..etc. .  Estudiarem aspectes importants d'esta línea defensiva com ara: el Castell d'Alcalà de Xivert, trinxeres del riu Sant Miquel i la quota 300, són els llocs històrics del nostre patrimoni que anem a conèixer i a estudiar  el dia 24. Altrament hi i tindrem com a guia i assessor a Vicente Moya veí d'Alcalà de Xivert, que és la persona que més en sap del primer mes de la mencionada Batalla. Altrament ell connectarà amb el restaurant on els qui vulguem hi podran dinar a partir de les dues.
Esperem que vos agrade la visita.

VISITA GUIADA A “LA SEGONA LÍNEA DEFENSIVA” DE LES COMARQUES CASTELLONENQUES EN LA BATALLA DE LLEVANT
        Benvolguts companys benvolgudes companyes, amics i amigues :Tal com tots/es ja sabeu la Batalla de Llevant, de la Guerra Civil, - també anomenada Batalla de València i Batalla del Maestrat- va ser molt important, perquè va permetre la defensa de la que havia segut la capital de la República, ciutat de València, el nostre Cap i Casal, i allargar un any més la vida de la República.  
        Esta Batalla ha estat ignorada o infravalorada,
però moltes vegades intencionadament per la historiografia franquista; atès que va ser una derrota franquista que d'alguna manera desmuntava el mite feixista de l'invicte Cabdill, atribuït a Franco. Molt recentment s'han fet tot un seguit d’investigacions que estan ampliant els coneixements que a hores d'ara ja tenim de la mencionada Batalla. Cal citar els treballs de l'hispanista Antony Beevor que considera que la mencionada batalla va ser una gran gesta heroica de l'Exèrcit Popular de la República, o les aportacions dels historiadors valencians: Edelmir Galdón, Carlos Mallenc, Blas Vicente José Durban...etc.
        Tanmateix hi han aspectes encara molt poc estudiats que corresponen a les comarques més al nord del País Valencià, com ara el Maestrat, Plana Alta, Plana Baixa...etc. Ací es donaren una sèrie de línees de resistència, amb una defensa numantina que varen deturar a Aranda pràcticament derrotat,  al riu Sant Miquel, aquell 7 de maig de 1938. Esta resistència numantina va permetre construir la línea XYZ i les altres.
        La que visitarem era la segona línea de defensa manada construir pel coronel Leopoldo Menéndez, Anava per Alcalà de Xivert, les Coves de Vinromà, Albocàsser(Monte Gordo)..etc. .  Estudiarem aspectes importants d'esta línea defensiva com ara: el Castell d'Alcalà de Xivert, trinxeres del riu Sant Miquel i la quota 300, són els llocs històrics del nostre patrimoni que anem a conèixer i a estudiar  el dia 24. Altrament hi i tindrem com a guia i assessor a Vicente Moya veí d'Alcalà de Xivert, que és la persona que més en sap del primer mes de la mencionada Batalla. Altrament ell connectarà amb el restaurant on els qui vulguem hi podran dinar a partir de les dues.


No hay comentarios:

Publicar un comentario